De Duitse militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in Moorslede

Op 24 oktober 2015 wordt het nieuwste boek van Jan Vancoillie voorgesteld, getiteld “De Duitse militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in Moorslede”. In het boek vertelt Jan Vancoillie het verhaal van de Duitse militaire graven in Moorslede van 1914 tot vandaag. Moorslede telde samen met Slypskapelle een twaalftal Duitse begraafplaatsen of perken, al dan niet op bestaande begraafplaatsen, waar meer dan 4.000 doden begraven werden. Iedere begraafplaats wordt in het boek uitgebreid beschreven met aandacht voor heel wat persoonlijke verhalen van gesneuvelden die er begraven waren, niet alleen levensbeschrijvingen van Duitsers, maar ook enkele Britten, Fransen en zelfs een paar Belgen komen aan bod. In totaal worden meer dan negentig levens toegelicht, sommige eerder beknopt andere heel uitvoerig. Daarbij is er niet enkel aandacht voor gesneuvelden van de hoogste adel – een Duitse prins sneuvelde in Moorslede – maar ook voor de gewone soldaat, zoals het verhaal van een minderjarige weesjongen die als verstekeling met de trein naar Vlaanderen kwam om hier uiteindelijk aan zijn einde te komen. In het boek worden ook een aantal identificaties in twijfel getrokken, waarvoor betere alternatieven worden voorgesteld. Op de Belgische militaire begraafplaats van Houthulst ligt wellicht zelfs een uit Moorslede afkomstige, in 1914 doodgeschoten, burger.

voorplatbackcover

Het boek telt 208 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 263 voornamelijk niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Het wordt uitgegeven door Jan Vancoillie in samenwerking met de Heemkundige Kring van Moorslede. De verkoopprijs bedraagt 24,95 euro.

Bestellen kan via aok4@telenet.be. Het boek kan bij de auteur/uitgever in Wevelgem afgehaald worden na afspraak. Verzending binnen België kost 5,50 euro.

Technische gegevens

Titel: De Duitse militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in Moorslede.

ISBN: 9789082103922

Afwerking: hardcover

Pagina’s: 208

Publicatiedatum: 24/10/2015

Formaat: 17,5 x 25

Verkoopprijs: 24,95 euro

Uitgever: Jan Vancoillie (www.aok4.be)

Dit bericht werd geplaatst in Publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s