Bissegem 1914 – 1918. Tussen Flugplatz en Munitionslager

Op 14 oktober wordt het nieuwste boek van Jan Vancoillie voorgesteld. Dit heeft als titel “Bissegem 1914 – 1918. Tussen Flugplatz en Munitionslager”.

Bissegem was in 1914 een gemeente in volle expansie door de bloeiende vlasindustrie. In oktober 1914 bezetten de Duitsers de gemeente, die gedurende de hele bezetting in het Operationsgebiet lag. Dit betekent dat de burgers telkens toelating moesten vragen om de gemeente te mogen verlaten. Zonder gegronde reden werd die toelating niet gegeven. Tezelfdertijd werden Duitse eenheden ingekwartierd.
Voor de vlasindustrie was de Duitse bezetting een drama. Heel wat gezinnen vielen zonder inkomen en ook de voedselbevoorrading was problematisch. Het plaatselijk Hulp- en Voedingscomité probeerde de grootste nood te lenigen. De Duitsers eisten eind 1915 burgers op om voor hen te werken. De werkweigering leidde ertoe dat heel wat burgers dagenlang opgesloten werden zonder voedsel of drank. Werken voor de bezetter bleef als enige optie over om te overleven, eerst om vlaken (matten met gevlochten twijgen) te maken, later om het munitiedepot aan te leggen en uiteindelijk om op het munitiedepot te werken of aan het front bunkers te bouwen.
Vanaf januari 1917 werd ook een vliegveld in gebruik genomen tussen het dorpscentrum en Wevelgem. Aan de oostelijke kant van de gemeente lag het munitiedepot. Het was dan ook geen verrassing als op 20 oktober 1916 Bissegem voor het eerst gebombardeerd werd met twee doden tot gevolg. De ligging tussen het vliegveld en het munitiedepot leidde tot tientallen burgerslachtoffers door luchtbombardementen. Het meest tragische bombardement gebeurde op 24 maart 1918 wanneer de drie zonen van brouwer Vandoorne en een buurmeisje omkwamen door Britse bommen. Ook het werk op het munitiedepot eiste heel wat slachtoffers.
Het vliegveld groeide intussen en bood onderdak aan belangrijke verkenningseenheden, maar ook jachteenheden. Zelfs Manfred Freiherr von Richthofen, de “Rode Baron”, kwam naar Bissegem om er de jachtpiloten te feliciteren met hun pas verkregen medailles. In de zomer van 1918 was het vliegveld één van de grootste Duitse frontvliegvelden.
Vanaf 30 september 1918 werden de burgers gedwongen de gemeente te verlaten. Midden oktober 1918 namen Britse troepen Bissegem in en ze sloegen tijdelijke bruggen over de Leie om hun opmars verder te zetten.
De inwoners keerden daarop terug en herstelden de schade na vier jaar bezetting en de bombardementen en beschietingen.

Naast een uitgebreid historisch overzicht van de gebeurtenissen in de gemeente, bevat het boek ook lijsten met alle oorlogsslachtoffers, daarbij ook heel wat namen die niet op het Bissegemse oorlogsgedenkteken vermeld worden. Daarnaast worden de Britse oorlogsdoden te Bissegem vermeld en tenslotte is er een uitgebreide lijst met door de Duitsers tewerkgestelde arbeiders.

boekomslag_bissegem

Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met hoofdzakelijk niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Het wordt uitgegeven door Jan Vancoillie. De verkoopprijs bedraagt 34,95 euro.

Bestellen kan via aok4@telenet.be. Het boek kan bij de auteur/uitgever in Wevelgem afgehaald worden na afspraak. Verzending binnen België kost 5,50 euro.

Technische gegevens

Titel: Bissegem 1914 – 1918. Tussen Flugplatz en Munitionslager.

ISBN: 9789082103939

Afwerking: hardcover

Pagina’s: 360

Publicatiedatum: 14/10/2016

Formaat: 17,5 x 25

Verkoopprijs: 34,95 euro

Uitgever: Jan Vancoillie (www.aok4.be)

Dit bericht werd geplaatst in Publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s